Η ενδομητρίωση έχει σχέση με την υπογονιμότητα του ζευγαριού

Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση αποτελεί μία πολύ συχνή πάθηση, όπου φυσιολογικός ιστός από το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) ανευρίσκεται να αναπτύσσεται εκτός αυτής, σε περιοχές όπως οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το έντερο, η πύελος και τα υπόλοιπα κοιλιακά όργανα.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, ο έκτοπος αυτός ιστός συμπεριφέρεται όπως και όταν ήταν μέσα στη μήτρα, αναπτύσσεται και αιμορραγεί. Σε αντίθεση όμως με τη φυσιολογική του θέση, δεν μπορεί να αποβληθεί από το σώμα, αλλά προκαλεί φλεγμονή, συμφύσεις και συνδέεται με πόνο. Στις ωοθήκες, η ενδομητρίωση μπορεί να εξελιχθεί σε κύστη, που ονομάζεται ενδομητρίωμα.

Η φλεγμονή και οι συμφύσεις μπορεί να προκαλέσουν βλάβες στις σάλπιγγες, επηρεάζοντας τη φυσιολογική σύλληψη, γονιμοποίηση, μεταφορά και εμφύτευση του εμβρύου.

Η ποσότητα (βαθμός) ενδομητρίωσης δεν σχετίζεται απαραίτητα με το βαθμό πόνου που μπορεί να προκαλέσει. Για παράδειγμα, γυναίκες με εκτεταμένη νόσο μπορεί να μην εμφανίσουν πόνο, ενώ γυναίκες με ήπια νόσο μπορεί να νιώθουν έντονο πόνο για αρκετές ημέρε κάθε μήνα.

Διάγνωση της ενδομητρίωσης

Για τη διάγνωση της ενδομητρίωσης είναι απαραίτητη η λαπαροσκοπική χειρουργική, για τον εντοπισμό ανάπτυξης εστιών ενδομητρίωσης. Ωστόσο, ευρήματα στην γυναικολογική εξέταση, το υπερηχογράφημα και τα συμπτώματα, μπορεί να είναι ενδεικτικά ύπαρξης ενδομητρίωσης.

Στα συχνά συμπτώματα περιλαμβάνονται:
  • Πόνος πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου
  • Πόνος στην επαφή
  • Υπογονιμότητα
  • Επώδυνη ούρηση ή εντερικές κενώσεις στη διάρκεια της περιόδου
  • Διάρροια ή δυσκοιλιότητα

Θεραπεία ενδομητρίωσης

  1. Ορμονική θεραπεία: Διάφορα σκευάσματα για την καταστολή της παραγωγής των ορμονών που προκαλούν την ανάπτυξη της ενδομητρίωσης. Εμποδίζουν την ωορρηξία και την ανάπτυξη του ενδομητρίου και επομένως δεν συστήνονται σε γυναίκες που επιθυμούν άμεσα την επίτευξη εγκυμοσύνης

  2. Χειρουργική επέμβαση: Η λαπαροσκόπηση μπορεί να διαγνώσει και να θεραπεύσει την ενδομητρίωση. Περιλαμβάνει μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα, μέσω των οποίων μπορεί να περάσει μία μικρή κάμερα και εργαλεία που θα απεικονίσουν και θα αφαιρέσουν τον έκτοπο ιστό.

Ενδομητρίωση και γονιμότητα

Σε γυναίκες που επιθυμούν γονιμότητα, η εγκυμοσύνη μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση φαρμάκων και τεχνικών που δεν αντιμετωπίζουν άμεσα την ενδομητρίωση, αλλά μπορεί να βοηθήσουν την ασθενή να ξεπεράσει τις επιδράσεις της. Ακόμα και η χρήση της λαπαροσκόπησης αμφισβητείται από ορισμένους συναδέλφους, εκτός αν συνοδεύεται από την παρουσία πόνου ή την ανάπτυξη κύστης μεγαλύτερης των 4 εκατοστών. Η περιπτώσεις εκτεταμένης ενδομητρίωσης αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως αυτές της ανεξήγητης υπογονιμότητας, με τη βοήθεια της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Με τον τρόπο αυτό, τα ωάρια και τα σπερματοζωάρια απομακρύνονται από το περιβάλλον φλεγμονής που δημιουργεί η ενδομητρίωση, αποφεύγοντας τυχόν τοξικές συνέπειες.