fbpx

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες για τα ινομυώματα της μήτρας

Ινομυώματα Μήτρας

Τα ινομυώματα της μήτρας (γνωστά και ως μυώματα ή λειομυώματα) είναι ποικίλου μεγέθους καλοήθεις (μη καρκινικοί) όγκοι του μυϊκού ιστού. Αναπτύσσονται στο τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα μπορεί να εμφανιστούν με τη μορφή πολλαπλών όγκων ή και μεμονωμένα.

Τα ινομυώματα ανευρίσκονται περίπου στο 20% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας. Το αν προκαλούν συμπτώματα ή χρήζουν θεραπείας, εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθός τους. Η ακριβής αιτιολογία εμφάνισης των ινομυωμάτων παραμένει ασαφής, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να ευθύνεται ένας συνδυασμός γενετικών, ορμονικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Τα ινομυώματα συνήθως βρίσκονται μέσα ή γύρω από το σώμα της μήτρας, αλλά και μερικές φορές στον τράχηλο της μήτρας. Ταξινομούνται ανάλογα με την ανατομική τους θέση σε υπορογόνια (στο εξωτερικό τοίχωμα της μήτρας), ενδοτοιχωματικά (εντός του μυϊκού στρώματος του τοιχώματος της μήτρας) και υποβλεννογόνια (κάτω από το ενδομήτριο). Επίσης, τα ινομυώματα μπορεί να είναι μισχωτά ή να σε επαφή με κοντινά όργανα, όπως η ουροδόχος κύστη ή οι σύνδεσμοι που περιβάλλουν τη μήτρα

Μπορούν τα ινομυώματα να εοηρεάσουν τη γονιμότητα?

Ινομυώματα ανευρίσκονται στο 5-10% των υπογόνιμων γυναικών. Είναι σαφές ότι ορισμένοι τύποι ινομυωμάτων μειώνουν την αναπαραγωγική ικανότητα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται ινομυώματα εντός της μητρικής κοιλότητας, καθώς και τα ενδοτοιχωματικά ινομυώματα με διάμετρο >4 εκατοστά. Ένας εξειδικευμένος σε θέματα υπογονιμότητας γυναικολόγος μπορεί να αξιολογήσει τα ινομυώματα και να σας ενημερώσει αν παρεμποδίζουν τη σύλληψη. Επίσης, θα σας βοηθήσει στην ανεύρεση τυχών άλλων προβλημάτων υπογονιμότητας.

Τι συμβαίνει με τα ινομυώματα στην εγκυμοσύνη?

Ινομυώματα υπάρχουν στο 2-12% των εγκύων γυναικών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όλα τα ινομυώματα αυξάνονται σε μέγεθος, περιπλέκοντας την εγκυμοσύνη. Εάν ένα ινομύωμα μεγαλώσει, συνήθως θα γίνει τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης και μερικές φορές θα συρρικνωθεί, καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ινομυώμωτα μπορεί να προκαλέσουν έντονο πόνο που θα οδηγήσει σε νοσηλεία. Επίσης, τα ινομυώμωτα μπορεί να επηρεάσουν την προβολή (θέση) του εμβρύου, να αυξήσουν τις πιθανότητες για καισαρική τομή, αποβολή ή πρόωρο τοκετό. Η χειρουργική αντιμετώπιση απαιτείται σπάνια και αποφεύγεται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρειάζονται όλα τα ινομυώματα θεραπεία?

Τα ινομυώματα συνήθως δεν απαιτούν θεραπεία καθώς δεν προκαλούν έντονα συμπτώματα. Οι γυναίκες με ινομυώματα θα πρέπει να βρίσκονται υπό τακτική παρακολούθηση για να διαπιστωθεί αν τα ινομυώματα αλλάζουν σε μέγεθος. Επίσης είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γυναικολόγο, εφόσον υπάρξει επιδείνωση των συμπτωμάτων ή εφόσον η γυναίκα αποφασίσει να ξεκινήσει προσπάθεια για επίτευξη εγκυμοσύνης.

Θεραπεία ινομυωμάτων με ορμονικά σκευάσματα

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα ινομυώματα επηρεάζονται από τα επίπεδα των οιστρογόνων. Η φαρμακευτική αγωγή θα βοηθήσει προσωρινά, αλλά δεν θα βελτιώσει τη γονιμότητα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σχετίζονται με ανεπιθύμητες παρενέργειες. Τα GnRH ανάλογα συνδέονται με εφιδρώσεις, κολπική ξηρότητα, οστεοπόρωση και αλλαγές στη διάθεση. Τα αντισυλληπτικά με τάση μαστών και φλεβοθρόμβωση. Τα χάπια προγεστερόνης με φούσκωμα και ανώμαλες αιμορραγίες. Οι εναλλακτικές θεραπείες (βοτανοθεραπεία, ομοιοπαθητική) δεν έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τα συμπτώματα.

Χειρουργική αντιμετώπιση με διατήρηση της γονιμότητας

Η μόνη χειρουργική επιλογή για γυναίκες που επιθυμούν να διατηρήσουν τις πιθανότητες για μελλοντική εγκυμοσύνη, είναι η ινομυωματεκτομή (αφαίρεση ινομυωμάτων). Το μέγεθος και η θέση των ινομυωμάτων θα καθορίσουν τη κατάλληλη χειρουργική τεχνική.

  • Κοιλιακή ινομυωματεκτομή (ανοικτή λαπαροτομία): Ο χειρουργός μέσω τομής στην κοιλιακή χώρα αφαιρεί τα ινομυώματα. Η επέμβαση απαιτεί 72 ώρες παραμονής στο νοσοκομείο και η γυναίκα επανέρχεται πλήρως στις δραστηριότητές της σε διάστημα 4 έως 6 εβδομάδων.
  • Λαπαρασκοπική αφαίρεση: Ο ιατρός τοποθετεί το λαπαροσκόπιο (κάμερα) στην κοιλιά, μέσω μιας μικρής τομής κοντά στον ομφαλό. Στη συνέχεια χρησιμοποιεί εργαλεία που τοποθετούνται μέσα από μικρές τομές 5-10 χιλιοστών για την αφαίρεση των ινομυωμάτων. Οι γυναίκα μπορεί να πάρει εξιτήριο εντός 24 ωρών και θα επανέλθει πλήρως στις δραστηριότητές της εντός 2 έως 7 ημερών.

Ο κίνδυνος επανεμφάνισης είναι περίπου 30% σε διάστημα 10 ετών. Οι ασθενείς με πολλαπλά ινομυώματα είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υποτροπή, σε σχέση με εκείνες με ένα μόνο ινομύωμα.

Υστερεκτομή

Περίπου το 50% των υστερεκτομών εκτελείται για την αντιμετώπιση των ινομυωμάτων της μήτρας. Εάν υπάρχουν συμπτώματα και η γυναίκα δεν επιθυμεί μελλοντική εγκυμοσύνη, μπορεί να της γίνει σύσταση για υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας). Υπάρχουν τρείς τρόποι χειρουργικής αφαίρεσης: Κοιλιακά, κολπικά ή λαπαροσκοπικά. Ο χρόνος αποθεραπείας είναι συνήθως 2 έως 6 εβδομάδες. Είναι πολύ σημαντικό να συζητήσετε με τον ιατρό σας τις πιθανές συνέπειες μιας υστερεκτομής, σεξουαλικές, ψυχολογικές και ιατρικές.