Η λαπαροσκόπηση στην γυναικολογία

Λαπαροσκόπηση

Η λαπαροσκόπηση είναι μία χειρουργική τεχνική. Αναφέρεται στη χρήση μιας μικρής οπτικής κάμερας (λαπαροσκόπιο), που εισάγεται μέσω μίας μικρής τομής, συνήθως στον ομφαλό.
Πρωταρχικός στόχος της λαπαροσκόπησης είναι η παροχή του καλύτερου δυνατού χειρουργικού αποτελέσματος, χρησιμοποιώντας τη λιγότερο επεμβατική προσέγγιση, αποφεύγοντας την λαπαροτομία.

Εάν είναι απαραίτητο, εκτός από την κάμερα στη λαπαροσκόπηση μπορούν να τοποθετηθούν επιπλέον εργαλεία στην περιοχή της κάτω κοιλίας, για να ολοκληρωθεί η χειρουργική επέμβαση. Με τα εργαλεία αυτά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε εκτομή, βιοψία, αιμόσταση, αναρρόφηση ή απλά να μετακινήσουμε όργανα για διαγνωστικούς λόγους.

Ενδείξεις λαπαροσκόπησης:

Ο αριθμός των ενδείξεων μιας λαπαροσκόπησης αυξάνεται ανάλογα με την εμπειρία του χειρουργού. Με την κατάλληλη εκπαίδευση μπορούμε να πραγματοποιήσουμε όλο και πιο πολύπλοκες επεμβάσεις
  •  Διαγνωστικές: Πυελικό άλγος, συμφύσεις, ενδομητρίωση, εξωμήτρια κύηση, σκωληκοειδίτιδα, κύστη ωοθήκης, ινομυώματα, σαλπιγγίτιδα, έλεγχο διαβατότητας σαλπίγγων, έλεγχο ανάπτυξης μήτρας, πολυκυστικών ωοθηκών κ.α.

  • Επεμβατικές: Εξαίρεση κύστης ωοθήκης, λύση συμφύσεων, ινομυωματεκτομή, απολίνωση σαλπίγγων, αντιμετώπιση εξωμήτριας κύησης, εξάχνωση εστιών ενδομητρίωσης, βιοψία όγκου, υποβοηθούμενη κολπική υστερεκτομή κ.α.

Πλεονεκτήματα λαπαροσκόπησης:

Η λαπαροσκόπηση είναι μια ελάχιστα επεμβατική προσέγγιση, που επιτυγχάνει το ίδιο ή καλύτερο αποτέλεσμα, με λιγότερο τραύμα για το σώμα. Για την ασθενή αυτό σημαίνει λιγότερο πόνο, λιγότερες επιπλοκές, λιγότερη απώλεια αίματος και μικρότερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης.

Η λαπαροσκόπηση είναι λιγότερο επώδυνη από την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση. Αυτό μεταφράζεται στη χρήση λιγότερων φαρμάκων (παυσίπονων).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ασθενείς μετά από λαπαροσκόπηση εγκαταλείπουν το νοσοκομείο την ημέρα της χειρουργικής επέμβασης, χωρίς να είναι απαραίτητη η διαμονή (νοσηλεία) τους. Αυτό σημαίνει ταχύτερη ανάρρωση και γρήγορη επιστροφή σε κανονικές δραστηριότητες χωρίς περιορισμούς.