6944 466268

Ταξίδια και εγκυμοσύνη

Οι διακοπές στην περίοδο της εγκυμοσύνης δεν χρειάζονται ιδιαίτερες προφυλάξεις.


taksidia-kai-egkymosynhΑνάλογα με το στάδιο της εγκυμοσύνης σας, το μεταφορικό μέσο και την απόσταση, ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει ορισμένους περιορισμούς. Γενικότερα είναι απόλυτα ασφαλή τα ταξίδια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο δεν υπάρχουν επιπλοκές. Ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Μπορώ να ταξιδέψω με αεροπλάνο;

Η International Air Travel Association συστήνει στις εγκύους να αποφεύγουν τις πτήσεις μετά την 37η εβδομάδα κύησης. Το ίδιο ισχύει από την 32η εβδομάδα για τις γυναίκες με κυήσεις υψηλού κινδύνου, όπως εκείνες με κίνδυνο πρόωρου τοκετού ή με πολύδυμη κύηση. Σε κάθε περίπτωση, ένα σημείωμα από τον γυναικολόγο θα βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων στο αεροδρόμιο.
Ζητήστε θέση στο διάδρομο για να σας είναι πιο εύκολο να σηκωθείτε, να τεντωθείτε ή για επίσκεψη στην τουαλέτα. Τα μεγαλύτερα αεροσκάφη κάνουν καλύτερη αποσυμπίεση της καμπίνας επιβατών. Επίσης, συστήνεται η χρήση κάλτσας διαβαθμισμένης συμπίεσης για την αποφυγή της εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης.
Η διαχείριση και αντιμετώπιση της πρωινής αδιαθεσίας και τάσης για έμετο, ειδικότερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης μπορεί να αποβεί σημαντικό πρόβλημα στη διάρκεια της πτήσης.

Εκδρομή με αυτοκίνητο

Είναι πολύ σημαντική η χρήση της ζώνης στο αυτοκίνητο, αφού προστατεύει την έγκυο και το κύημα, ενώ οι αερόσακοι πρέπει να είναι ανοικτοί, καθώς τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τους πιθανούς κινδύνους. Η μετακίνηση του καθίσματος προς τα πίσω θα βοηθήσει στην αποφυγή άμεσης επαφής με τον αερόσακο σε περίπτωση ατυχήματος. Περιορίστε τον χρόνο του ταξιδιού σε λιγότερο από τις πέντε ώρες. Χρησιμοποιείτε τις στάσεις για να περπατήσετε και να ξεπιαστείτε.

Μπορώ να χρησιμοποιήσω το πλοίο της γραμμής;

Οι κινήσεις του πλοίου μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και αδιαθεσία. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ιατρός στο πλοίο, σε περίπτωση επιπλοκής. Αν υπάρχουν στάσεις σε ενδιάμεσα λιμάνια, ρωτήστε πληροφορίες για κέντρα υγείας και νοσοκομεία. Προσοχή σε ορισμένα φάρμακα για τη ναυτία, καθώς έχουν κατηγορηθεί για επιπλοκές σε έγκυο μητέρα και έμβρυο!

Συμβουλές

Συχνό πρόβλημα στη διάρκεια των διακοπών είναι οι γαστρεντερίτιδες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε αφυδάτωση. Γι’ αυτό καλό είναι να πίνετε άφθονο νερό, κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι το γάλα που πίνετε στις διακοπές σας είναι παστεριωμένο. Σας συμβουλεύουμε να αποφεύγετε φρούτα και λαχανικά, αν δεν είστε σίγουρες ότι είναι σωστά πλυμένα ή βρασμένα, ενώ μεγάλη προσοχή χρειάζεται και στο σωστό ψήσιμο και μαγείρεμα κρεάτων και ψαριών.
Επίσης, καλό είναι να έχετε μαζί σας κάποιο σνακ, όπως φρυγανιά, μία μπάρα ή αποξηραμένα φρούτα.
Μην ξεχνάτε πως τα φαρδιά άνετα ρούχα βοηθούν στη σωστή κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, συστήνεται η χρήση κατάλληλων υποδημάτων με καλή εφαρμογή και τακούνια μέσου ύψους.
Η ήπια άσκηση, όπως το κολύμπι, είναι αποδεκτή. Καλό είναι να αποφεύγεται η έντονη άσκηση και φυσική κόπωση. Επιλέξτε τις δραστηριότητές σας με σύνεση και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας!

Ετικέτες: Άρθρα